Ha valaki hatalmi pozíciót akar megszerezni, annak számolnia kell azzal, hogy a Székely Nemzeti Tanács Székelyföld többségi lakosságának a képviseletét látja el és nem „diktál” az autonóm széki székely tanácsoknak, amiképpen a széki székely tanács a szék többségi lakosságát képviseli és nem „diktál” az autonóm helyi (települési) közösségeknek.

A közképviselet tehát szolgálat és nem hatalom !

Dr. Csapó I József (2003)

Nyílt levél Izsák Balázs Úrnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének

Tisztelt Elnök Úr !

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a történelmi Székelyföld területi autonómiája, az önkormányzás iránti igényének megjelenítésére és képviseletére alakult 15 évvel ezelőtt .

A székely közösség akaratának folyamatos felmutatása, a közképviseleti jelleg erősítése és kiteljesítése, egy erős, a helyi közösségen nyugvó és jól szervezett mozgalom fenntartása és működtetése alapvető feltétele a kitűzött célunk elérésének.

Mi, Bardóc-Miklósvár-, Csík-, Gyergyó-, Kézdi- és Udvarhelyszék széki elnökei , az SZNT alapítói és az elmúlt 15 év folyamatos küzdelmének részesei, kénytelenek/kényszerítve vagyunk véleményünket a nyilvánosság elé tárni, mert aggodalommal tapasztaltuk/tapasztaljuk, hogy szervezetünk az Ön vezetésével és hibájából az utóbbi években teljesen letért az eredeti útról, diktatórikus, egyszemélyes, kézi vezérlésűvé vált, mellyel így az SZNT működését, sőt létét, végső soron pedig az autonómia/önkormányzási küzdelmünk eredményességét sodorta veszélybe.

Kísérleteink, melyekkel a belső nyilvánosság minden lehetséges formáját igénybe vettük, hogy rendezzük közös dolgainkat, az elnök úr egyoldalú, csak a saját véleményét és érdekeit előtérbe helyező álláspontja miatt kudarcba fulladtak. Nemcsak szomorú, de tragikomikus is, hogy Ön mind a mai napig megtagadta annak az Állásfoglalásnak egy rendkívüli Állandó Bizottsági (ÁB) ülésen való letárgyalását, melyet a széki ülések is elfogadtak, s melyet már egy éve kitartóan kérünk.

Önhatalmúlag, teljesen szabálytalanul, a széki autonómia elvét lábbal tiporva kizárta az ÁB-ból az egyik szék által szabályosan választott tagot, SZNT alelnököt. Következésképpen a 2018. Nagypéntek óta csonkává és működésképtelenné vált ÁB minden „határozata” érvénytelen, s ez megbénítja az SZNT működését is. Mindezt persze lehet a szőnyeg alá seperni, elhallgatni, de nem lehet nem látni azt, hogy épp emiatt a médiában való egyszemélyes szereplései öncélúak és megtévesztőek.

A Házszabály cikkelyeinek sorozatos és tudatos figyelmen kívül hagyása vagy áthágása ugyancsak elfogadhatatlan és tűrhetetlen. Az SZNT anyagi forrásainak rendeltetéséről és elszámolásáról az ÁB hivatott dönteni, de mindez többszöri kérésünkre sem történt meg. A székely közösségünk, a közvélemény korrekt tájékoztatása érdekében azt is le kell írnunk, hogy az 5 szék vezetői a kiegyezés, a nézetkülönbségek rendezése érdekében hazai és anyaországi közéleti és választott személyiségek közvetítői segítségét is kérték az elmúlt egy év alatt, de az elnök úr merev magatartását így sem sikerült megváltoztatnunk. Ugyanakkor sajnálattal tapasztaljuk azt is, hogy a Kárpát-medencei politikai térben, épp a fentiek miatt, az SZNT meglehetősen elszigetelődött, Székelyföldön pedig egyre súlytalanabbá vált.

Tisztelt Elnök Úr !

Bardóc-Miklósvár-, Csík-, Gyergyó-, Kézdi- és Udvarhelyszék elnökei illő tisztelettel, de nyomatékosan és nyilvánosan felkérjük az Elnök Urat, hogy 15 napon belül hívja össze az ÁB rendkívüli ülését, az 5 székely szék Állásfoglalásának érdemi megtárgyalása céljából. Kérésünk ismételt visszautasítása esetén rendkívüli SZNT ülés összehívását kezdeményezzük, ahol mind tagságunk, mind pedig az erdélyi magyar nyilvánosság erejét felhasználjuk arra, hogy a Székelyföld területi önkormányzásáért másfél évtizeddel ezelőtt elindított mozgalom, a felvállalt közképviseleti szerepéhez méltóan működhessen és egyre eredményesebben küzdhessen, szolgálja a történelmi Székelyföldünk területi autonómiájának /önkormányzásának a kivívását.

Autonómiát Székelyföldnek ! Szabadságot a székely népnek !

Szabó Miklós, Veress Dávid, Korpos Levente, Fekete Miklós, Farkas Csaba széki elnökök

1. Várközi

Az itt jelentkező széki “elnököket” kik, mikor és hol választották meg?

2. Szekely Attila

Miert nem lehet elzavarni Izsak Balazst ilyen eredmenytelen tevekenyseg utan?

3. Gábor

ILyen BELSÕ dolgokat NEM jó NYILVÁNOSAN TÁRGYALNI!! Azok, akik ezt NEM látják be, NE töltsenek be VEZETÕ SZEREPET!

Szolgáljanak példaképül az õseink vérszerzõdése! Vérszerzõdés NAPJAINKBAN azt jelenti, hogy MINDEN SZÉKELY KÖZÖSSÉG KÖZÖTT “SZÖVETSÉG” JÖJJÖN LÉTRE!

CSAK ILYEN SZÖVETSÉGRE LÉPETT SZÉKELY KÖZÖSSÉGEK ERÕSÍTHETJÉK SZÉKELYFÖLDET!

SZERVEZZENEK EGY TALÁLKOZÓT AZ “ÖSSZES” SZÉKELY KÖZÖSSÉGEK VEZETÕI SZÁMÁRA.

ADDIG “NE” HAGYJÁK EL AZ ÉPÜLETET, AMIG “KÖZÖSEN” NEM HOZNAK EGY OLYAN DÖNTÉST, AMIT “MINDEN” VEZETÕ ELFOGAD!

TALÁLJÁK MEG AZ ARANY KÖZÉPUTAT!!

MINDEN VEZETÕ “ALÁZATTAL” SZOLGÁLJA A KÖZÖSSÉGÉT! VAGYIS, “NE” EGYÉNI ÉRDEK, HATALOMVÁGY, KARRIERIZMUS,… HAJTSA A VEZETÕKET, HANEM A “KÖZÖS SZÉKELY ÜGY”!

LÁSSÁK BE AZT, HOGY CSAK “KÖZÖSEN ÉS EGYÜTT” LESZNEK SIKERESEK!

A SZÉTHÚZÁS ÉS A KIREKESZTÉS “NAGYON LEGYENGÍTI A SZÉKELYSÉGET”!!!!!!!!

4. Pál

A SZNT egy álszervezet, még az zászlójuk is egy hamis, sőt jogilag nemis létezik. Döntsünk már, autonómiázunk tovább mint román állampolgárok amely sosem lesz vagy mint magyar állampolgárok határreviziót követelük. A tény az hogy egy olyan szervezet kell amely egy pár pontban keményen nyilatkozik és aztán ellenáll is.

• kiralybiro

hülyeségeket nem kell leírni!

• Dobai

Udvarhely- Cs.szereda közötti útszakaszon egy óriás táblara
      ki van írva: Mi a kokojzát nem esszük, hanem isszuk.
      Pálnak a kurjongatásait olvasva egy percig sem kételkedek
      abban, hogy a fenti reklám nem igaz.

Jajj, jajj, drága bubám (babám), magyar hazám huvá lett…

• Sorok-Soros

Kemenyen (ki)nyilatkozik aztan ellenall? Kinek? Minek? Hol? Mikor? Ha egy alszervezet,es jogilag nem is letezik,akkor annak mennyit er a kinyilatkozasa,es kinek a neveben all ellen akarkinek is? Es foleg mivel?,hogy? Probald meg Attila,kergetozzetek. Talan csak nem magadnak szeretned a Vezerseget?

5. Dobai

Balázs bácsi, bajok vannak! A székek nincsenek megelégedve
    az ön tevékenségével. Most már csak két lehetősége maradt:
    bebizonyítani, hogy az ön által kitaposott ösvény a járható,
    vagy férfiasan lemondani.

6. Névtelen

Legyetek körültekintők, óvatosak, mert akiken segíteni akartok nem biztos, hogy ugyanolyan jószándékúak mint amilyenek gondoljátok. A hit megtartja a nemzetet, ha a nemzet megtartja a hitet!

7. ez van

Ehhez hasonló nyílt levelet az rmdsz elnökéhez címezve, mikor olvashatunk?

Nem én írtam.

9. antal m.

,,ÁLLANDÓ BIZOTTSÁG,,!
    Hát ne hátráljanak ki és fogják karon az elnöküket és végezzék együtt vállalásaikat!
    Ne háborgassanak senkit mert az szégyen,- vegyék a fáradságot és jussanak közös nevezőre Önök együtt!

Az email címet nem tesszük közzé.