A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) kedden hivatalos közleményben tudatta, hogy a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) fordult a Mol Fehérvár labdarúgója, Adrián Rus ügyében.

Románia: szövetségi közlemény a fehérvári játékos ügyében (Labdarúgás)

Adrián Rus (Fotó: frf.ro)

A román szövetség honlapjára kedden felkerült sajtóközleményben úgy fogalmaznak: a román futballisták jogait és érdekeit védő szervezetként szomorúan értesültek arról, milyen kellemetlen helyzetbe került Adrián Rus a székesfehérvári labdarúgócsapatnál, és értesítették a FIFA-t, valamint az UEFA-t a történtekről, egyúttal a helyzet megoldásának előmozdítását várják a két szervezettől.

Mint néhány napja beszámoltunk róla, Cosmin Contra szövetségi kapitány – miután meghívta Rust a román válogatott Eb-selejtezőkre készülő keretébe – a Digi Sport televíziónak azt sugallta: a Fehérvár azért küldte az NB III-as tartalékcsapatába a 23 éves védőt, hogy így próbáljon nyomást gyakorolni rá, a magyar válogatottat válassza a román nemzeti csapat helyett.

A fehérvári klub később reagált a nyilatkozatra, cáfolva a nyomásgyakorlási szándékot, egyúttal – Kovács Zoltán sportigazgatót idézve – leszögezvén: „Az NB III-as csapatban az elmúlt években is rendszeresen pályára léptek az első kerethez tartozó játékosok, nagy tévedés ebből bármilyen negatív következtetést levonni”.

A román szövetség kedden nyilvánosságra került közleményében úgy fogalmaz: „Még mindig reménykedünk abban, hogy csupán véletlen egybeesés, hogy Adrián Rust közvetlenül azt követően irányították a második csapathoz, hogy megkapták a román válogatottba történő meghívásáról szóló faxot, és hogy a játékos egyértelművé tette, hogy a román válogatott mezét kívánja viselni”.

Fenti reményük ellenére szükségesnek tartották informálni a két nemzetközi szervezetet a történekről, hiszen ha mégis nyomásgyakorlásról lenne szó, akkor az nemcsak sportszerűtlenség lenne, hanem értelmezésük szerint sértené a FIFA és az UEFA diszkriminációellenes előírásait, alapelveit.

A román szövetség egyúttal kérte a román futballisták érdekképviseletét (AFAN), hogy magyar társszervezeténél (HLSZ) és a nemzetközi játékosszervezetnél (FIFPro) közbenjárva szintén tegyen meg mindent az ügy tisztázása és megoldása érdekében.

„A Román Labdarúgó-szövetség továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket, és minden lehetséges módon támogatja Adrián Rust” – zárul a közlemény.

K.ZS. / Nemzeti Sport

1. Székely Simon

Nahát el a kezekkel a világ második népségéről —

2. Joshua

Az adódott helyzet megismeréséhez szükséges tudni, hogy a játékos szatmárnémeti származású, és gyerekkorában itt a román (romániai) orvosok eltiltották a focitól egy ájulás következtében végzett kivizsgálások után szívproblémára hivatkozva… A gyerek és családja nem nyugodott bele a dologba és Magyarországon újabb kivizsgálásokra jelentkezett, majd ott jóváhagyták, hogy igenis focizhat! Magyarországi kluboknál nevelkedett, talán Debrecenben, majd a Sepsi OSK-hoz került, itt lett első ligás futballista… Innen lett behívva U21-es román válogatottba, ahol pár meccsen játszott is! Sepsiből a Vidihez került, és persze a magyar szövetség látókörébe is bekerült. Tehát a fiatalember román, és bár a Sepsihez kerülése előtt többször emlegette, hogy, amennyiben behívnák szívesen játszana a magyar válogatottban, a román U21-ben történt szereplése után már egyértelműen azt nyilatkozta, hogy a hazája trikolórját szeretné képviselni! Nahát akkor “Jó utat, hol nincsen sár!” -Hadd menjen!…

• Tóducz

Kedves Josuha, ha romák (romákiai) orvosok tiltották el, akkor megérdemli, hogy romák válogatót legyen. Sepsin Diószegi Gyermely Baptista Lacika furcsán válogatja meg a csapatában játszó embereit. Úgy emlékszem, hogy a gyengélkedő Dinamo Bukuresti a tegnap vette el a csapatának idei szüzességét.

3. Flori

Valószínűleg ez a Rus gyerek sem egy Carlos Albero. De a Vidi legalább hagyja játszani. Nem úgy mint Becali. Ha valakire nincsen szüksége, azt egyszerűen kirugja.

Kevernek a romákok, mindenki dolgába beledugják az orrúkat. A Jó Istenhez elfelejtetek írni a hajánál rángatott “problémájuk” miatt.

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük