Módosított csütörtökön a kormány az idegen állampolgárságú vagy állampolgárság nélküli szülők kiskorú gyermekeinek román állampolgársághoz való jutásának szabályzatán – tájékoztat a kabinet közleménye.

A kormány döntése értelmében ezentúl az idegen állampolgárságú vagy állampolgárság nélküli szülők kiskorú gyermekei a szülők kérésére és a szülőkkel egyidőben kapnak román állampolgárságot.

A szülőknek a saját, román állampolgárságot igénylő kérvénnyel együtt kell benyújtaniuk a gyermekre vonatkozó kérvényt. A jogszabály-tervezet feltételként szabja meg, hogy a kérvény benyújtásakor a kiskorú gyermeknek állandó lakhelye legyen Romániában.

Amennyiben a szülők nem tudnak megegyezésre jutni a kiskorú állampolgárságát illetően, úgy a döntést az a törvényszék hozza meg, amelynek hatáskörébe a kiskorú állandó lakhelye szerint tartozik. 14 évet betöltött kiskorútól kikérik a véleményét ezen kérdéssel kapcsolatban. A változtatások értelmében ezentúl külön állampolgári oklevelet kapnak azok a kiskorúak, akik a szülőkkel vagy valamelyik szülővel együtt kapják meg a román állampolgárságot. (Eddig a kiskorúak állampolgárságát a szülők állampolgári oklevelében tüntették fel, amennyiben a szülővel egyszerre jutottak román állampolgársághoz.)

A módosításokat sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány, arra hivatkozva, hogy az illetékes hivatalokban sok, egymásnak ellentmondó törvényértelmezésre nyújtott lehetőséget a jogszabály korábbi változata, és emiatt sokan bírósághoz fordultak orvoslatért.

Agerpres

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük